czwartek, 4 października 2018

BRUKSELKA- zdrowie na talerzu

Pisząc przepis o sałatce z brukselką ,postanowiłyśmy się dowiedzieć jakie inne właściwości ma to warzywo ,gdy czytałyśmy o nim "wryło nas w ziemie". Postanowiłyśmy podzielić się z Tobą o tej "małej kulce cudu". Mamy nadzieję , że taki rodzaj wpisu również Cię zadowoli , "smacznego czytania" ! ;))

WŁAŚCIWOŚCI:

Brukselka jest bogatym żródłem  witaminy C ,dlatego warto spożywać ją zimą gdzie nasz organizm ma jej wtedy najmniej , ponadto w swoim składzie zawiera jeszcze , witaminę AE i K ., Lecz to nie wszystko! W swoim składzie ma również składniki mineralne między innymi :  wapń i magnez

Dzięki temu, że ma tak duży skład usuwa z organizmu szkodliwe wodne rodniki, zapobiegając rozwojowi grożnych chorób oraz ma rzecz ważną dla kobiet , czyli spowalnia proces starzenia się!! Dzięki dużej dawce witaminy A,C,D wpływa korzystnie na naszą urodę , utrzymują prawidłowe nawilżenie skóry ,a także wzmacniają płytkę paznokcia. Z racji tego ,że dawka witaminy C jest tak duża ,wzmacnia nam ona naczynia krwionośnie i chroni je przed pękaniem. 

CIEKAWOSTKI:

- Brukselka jest warzywem niskokalorycznym (w 100 gramach zawiera jedynie 43 kcal).
-Zalecana jest osobą chorym na cukrzyce.
-Na brukselkę nie działają czynniki środowiska zewnętrznego, może rosnąć w grudniu , nawet przy temperaturze -10 C *
-Największym producentem tego warzywa są kraje takie jak : Holandia ,Niemcy i Wielka Brytania.

Może po tym wpisie skusisz się na zjedzenie trochę brukselki i zadbasz o swoje zdrowie? My mamy nadzieję ,że tak. 

P.S. sałatka przetestowana?? my z klasą już próbowaliśmy , da się przełknąć ;))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz