czwartek, 21 lutego 2019

PAPAYA BOWL Z KREMEM JOGURTOWYM

sKŁADNIKI:


KREM JOGURTOWY

  • jogurt grecki – 400 g
  • laska wanilii – 1 szt.
  • limonka – 1 szt.
  • ksylitol – 2 łyżeczki

PAPAYA BOWL

  • papaja – 1 szt.
  • kiwi – 1 szt.
  • czerwony banan – 1 szt.
  • smoczy owoc – pitaja – 1 szt.
  • maliny – 1 garść
  • borówki – 1 garść

DEKORACJA

  • nasiona chia – 2 łyżeczki
  • orzechy pekan – 2 łyżki


PRZYGOTUJ:

gazę
duże sito
tarkę o małych oczkach


PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Dzień przed przygotowaniem deseru wlej jogurt grecki na wyłożone gazą sito i umieść je nad miską. Włóż do lodówki na minimum 12 godzin, aby odciekła serwatka.

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM JOGURTOWY

Odcedzony jogurt wkładamy do pustej miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyjmujemy ziarenka — dodajemy je do jogurtu razem ze skórką otartą z limonki i sokiem wyciśniętym z jej połowy. Słodzimy ksylitolem i mieszamy.

KROK 2: ŁĄCZYMY KREM Z OWOCAMI

Papaje przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Do powstałej łódeczki nakładamy krem. Kiwi, banan i smoczy owoc obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z malinami i borówkami. Nakładamy porcje owoców na krem.
Papaya bowl dekorujemy nasionami chia i orzechami pekan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz