sKŁADNIKI:
KREM JOGURTOWY
- jogurt grecki – 400 g
- laska wanilii – 1 szt.
- limonka – 1 szt.
- ksylitol – 2 łyżeczki
PAPAYA BOWL
- papaja – 1 szt.
- kiwi – 1 szt.
- czerwony banan – 1 szt.
- smoczy owoc – pitaja – 1 szt.
- maliny – 1 garść
- borówki – 1 garść
DEKORACJA
- nasiona chia – 2 łyżeczki
- orzechy pekan – 2 łyżki
PRZYGOTUJ:
gazę
duże sito
tarkę o małych oczkach
duże sito
tarkę o małych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dzień przed przygotowaniem deseru wlej jogurt grecki na wyłożone gazą sito i umieść je nad miską. Włóż do lodówki na minimum 12 godzin, aby odciekła serwatka.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM JOGURTOWY
Odcedzony jogurt wkładamy do pustej miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyjmujemy ziarenka — dodajemy je do jogurtu razem ze skórką otartą z limonki i sokiem wyciśniętym z jej połowy. Słodzimy ksylitolem i mieszamy.
KROK 2: ŁĄCZYMY KREM Z OWOCAMI
Papaje przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Do powstałej łódeczki nakładamy krem. Kiwi, banan i smoczy owoc obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z malinami i borówkami. Nakładamy porcje owoców na krem.
Papaya bowl dekorujemy nasionami chia i orzechami pekan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz